Klank en Brein
Mensen vinden het plezieriger om te luisteren naar klanken die veel (zeer) hoge frequenties bevatten. Japanse wetenschappers ontdekten dat bij het luisteren naar zulke klanken verschillende diepere hersenlagen worden geactiveerd. Ook produceerde het brein van de luisteraars meer ‘meditatieve’ alfa-golven, die zorgen voor een ontspannen en alert bewustzijn.
Met onze oren horen we die hoge frequenties niet: ons gehoor heeft een bereik tot zo’n 20.000 Hz. Al lang is bekend dat natuurgeluiden heel veel hoge frequenties bevatten, tot soms zelfs meer dan 100.000 Hz. Omdat we al sinds mensenheugenis tussen zulke omgevingsgeluiden hebben geleefd, mag je verwachten dat we een of andere fysiologische gevoeligheid voor de hogere frequenties hebben ontwikkeld, redeneerde het Japanse onderzoeksteam.
Alva golven: dit zijn de hersengolven van ontspanning dit zijn de golven die geactiveerd worden door het geluid van o.a. ruisende bomen, zingende vogels en klotsend water.
Tijdens een klankontspanning maak ik gebruik van instrumenten die deze frequenties bereiken zoals een Oceandrum en een Rain stick.
Alva golven helpt ons niet alleen om te ontspannen, maar ook om ons te concentreren, om bepaalde doelen duidelijk voor ogen te hebben. Deze golven kalmeren ons en zorgen ervoor dat we minder angst ervaren. Ze verbeter ons geheugen en kunnen ons immuunsysteem verbeteren.
Door hoge frequenties wordt je brein ‘opgeladen’.
Het onderzoek bevestigt de stelling van de Franse KNO-arts Tomatis: door hoge frequenties wordt je brein ‘opgeladen’. Hij stelde vast dat mensen met depressieve klachten vaak een verminderd gehoor hebben voor hoge frequenties. Hij laat mensen therapeutisch luisteren naar speciaal gefilterde opnames van gregoriaanse zang en muziek van Mozart.
Het geluid van ruisende bomen, zingende vogels en klotsend water heeft dus een heilzame werking op ons. Je moet alleen wel echt naar buiten – een cd met natuurgeluiden mist waarschijnlijk juist de werkzame frequenties. Op cd’s en in andere digitale bestandsformaten wordt vaak ruimte bespaard door alle frequenties boven zo’n 15.000 Hz weg te filteren.
Nervus Vagus:

De nervus vagus is 1 van de belangrijkste en grootste zenuwen in het lichaam. Hij begint in de hersenstam, vlak achter de oren, loopt langs beide kanten van de nek, over de borst en dan richting je onderlichaam. Vagus is Latijns voor zwervend (wandering). Deze zenuw verbindt dus hersenen met maag, spijsverteringssysteem, longen,
De nervus vagus communiceert twee kanten op: van het brein om laag naar je lichaam, maar ook vanuit je lichaam omhoog naar het brein. De zenuw vervult een belangrijke rol in het bewerkstelligen van de ontspannen-modus van ons lichaam. Daarnaast speelt de zenuw ook een rol in ons mentale welzijn. Ook spoort de zenuw de productie van neurotransmitters aan, waaronder GABA, wat een inhiberende (remmende) werking heeft op ons zenuwstelsel. De functie van de nervus vagus is kortom het bewerkstelligen van voldoende rust en herstel in je lichaam, zodat je je goed voelt.
GABA is belangrijk voor jouw fysieke en mentale balans. Gamma-aminoboterzuur is een aminozuur die in het menselijk lichaam de rol van lichaamseigen neurostransmitter vervult; dat wil zeggen dat ons lichaam GABA zelf aanmaakt. De stof vervult de rol van verplaatser van boodschappen van de ene naar de andere plek in ons brein, maar op een bijzondere manier: ze remt andere neurotransmitters. Dit maakt deze stof een natuurlijke rustgever.
Waar zit Gaba in: groene groenten (zoals broccoli), zaden, verse noten, aardappelen en eieren.